Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinky kolem nás

26. 11. 2012

 Každý z nás touží po štěstí a harmonii. Základem pro šťastný život je zdraví a už v tradiční čínské medicíně je samozřejmostí propojení těla i duše. Je však skutečností, že o zdraví začínáme přemýšlet až v nemoci. Ani tehdy se však nemusíme hned obracet k „chemii“, když nám velké bohatství nabízí příroda.Bylinky, které používáme, mají bohatou historii. Nejprve se užívaly a později i pěstovaly k obřadním a duchovním účelům a pro své léčivé vlastnosti. Třebaže se v dávných dobách znalosti o rostlinách šířily ústním podáním, už kolem roku 3000 př.n.l. byly léčebné postupy zaznamenány na babylonských hliněných deskách. Mnoho znalostí o bylinkách poskytují také díla mnichů, kteří zakládali klášterní zahrady, kde pěstovali bylinky a studovali jejich léčebné účinky. Ne nezajímavé je např. zjištění, že bylinky se objevují nejen v Bibli, ale také v mnoha dílech literátů. Shakespeare psal s rozkoší znalce o více než osmdesáti bylinách a divoce rostoucích květinách. Je zřejmé, že znal jejich použití i symboliku a do dnešních dnů nalezneme po celém světě tzv. Shakespearovské zahrady, které mají přísně stanovený výběr rostlin.

Po mnoha desetiletích, kdy stály bylinky jakožto pomocník v kuchyni i při léčbě různých neduhů na okraji zájmu, jsme však svědky jejich renesance. Lidé si stále více uvědomují význam přírodních produktů a používají bylinky v kuchyni, k léčení zdravotních obtíží, vyrábějí si vlastní kosmetické a toaletní přípravky a bylinky využívají i k udržování čistoty v domácnosti.

Proto jsme i my - u naší krásně renovované školy - založili malou, víceúčelovou, bylinářskou, školní zahradu. „Obětovali“ jsme pár dní prázdnin i volného času v září a sadili a sadili. Mnohé byliny lze užít na více způsobů, takže můžeme uspokojit širokou škálu zájmů relativně malým počtem rostlin. Z rostlin, které zatím máme, jsou zastoupeny kulinářské, lékařské, kosmetické i aromatické. Kromě mnohostranného použití jsou tyto byliny i nádherně kvetoucími rostlinami, které vábí motýly, včely a ptactvo do zahrady.